„Büdössajtos” keksz

Az „ősrecept” Gabojszától származik, de az évek során annyit változott, hogy önálló tételként is megállja a helyét.
Igazi „áltimét instant” megoldás olyan iskolai szünet előtti időszakokban – pl. karácsonykor -, amikor a suliban minden szakkör, különóra vezetője felbuzdul, hogy ő biza ünnepelni akar utolsó órán a gyerekekkel, és „egy tálca süti velkamd”.
A sokadik e-mail becsilingelése okozta csüggedés oldására kiválóan alkalmas ez a keksz, hiszen nagyobb adagot előre bekeverve, és esténként a másnapi szállítmányt kisütve, viszonylag könnyen át lehet vészelni az amúgy eléggé terhelt időszakot.

Hogy milyen sajt kerül bele az nagyjából mindegy, ha márványsajt vagy -jobb napokon – gorgonzola vagy stilton (ha a gyerek amúgy is a Geronimo Stilton korszakát éli), akkor a sütés közben felszálló illatok azonnal meg is magyarázzák a névadást. Kisebb gyerekek esetén azonban érdemes vigyázni, nem biztos, hogy bejön nekik az illat és az ízvilág.

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg reszelt sajt
  • kb. 1 teáskanál só (A sajtok sósságának függvényében)
  • 1 mokkáskanál füstölt paprika
  • 1 mokkáskanál currypor (elhagyható)

Elkészítés

A hozzávalókat egy edénybe tesszük, és robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Ha a tészta összeáll, akkor tetszés szerinti átmérőjű hengereket formázunk. A hengereket legalább egy órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt kb. fél centi vastagon felszeleteljük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
160 fokra előmelegített sütőben – a kívánt ropogóssági szint függvényében – 12-15 perc alatt készre sütjük.