Csupamogyoró torta

Ezzel a tortával értem el harmadik helyezést a 2019-es Arany Majális Auguszt sütisütő versenyén Olyan édességet akartam csinálni, amiben a mogyoró mint alkotóelem minél több formában szerepel.

Hozzávalók (kb. 18 cm átmérő)

Földimogyoró ropogós

  • 8 dkg pörkölt, sótlan amerikai mogyoró
  • 6 dkg kristálycukor
  • 2-3 ek földimogyoró-olaj
  • 1 ek kakaóbab-töret

Piskóta

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 6 dkg darált, pörkölt, sótlan törökmogyoró
  • 6 dkg mandulaliszt vagy liszt

Nutellás krém

  • 25 dkg mascarpone
  • 4-5 evőkanál Nutella
  • 2 dl habtejszín (30%)

Étcsokoládé ganázs

  • 2 dl habtejszín (30%)
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Földimogyoró ropogós

A kristálycukorból karamellt készítünk. Hozzákeverjük a földimogyorót, majd sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük, és megvárjuk, amíg kihűl. Robotgépbe tesszük, és a mogyoróolajjal ledaráljuk. Kenhető masszát kell kapni. A masszához hozzákeverjük a kakaóbab-töretet, majd kb. fél centiméter vastag lapot nyújtunk belőle. Két darab 12 cm-es karikát szaggatunk, majd betesszük a mélyhűtőbe.

Piskóta

A hozzávalókat a hagyományos piskótánál alkalmazott módon összeállítjuk, 20 cm-es karikában, 160 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után három egyenlő részre vágjuk.

Nutellás krém

A tejszínből kemény habot verünk. A mascarpone-t összekeverjük a nutellával, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Az elkészült krémet fél órára hűtőbe tesszük.

A torta összeállítása

A három rész közül a középső lesz a torta alja. Erre ráhelyezzük az egyik mogyorókarikát, majd megkenjük a krém harmadával. Ezután vesszük a piskóta tetejét, amivel megismételjük a műveletet. Rátesszük az előzőre, majd ráhelyezzük a piskóta alját, úgy, hogy a sima része legyen felül.
A maradék krémmel bekenjük a torta tetejét és az oldalát.
Néhány órára hűtőbe tesszük.
Ha lehűlt, elkészítjük a bevonóganázst.
A csokoládét felkockázzuk, hőálló edénybe tesszük.
A tejszínt felforraljuk, és a csokoládéra öntjük.
Folyamatosan kevergetjük, amíg homogén, folyós krémet kapunk.
Langyosra hűtjük.
A tortát rácsra helyezzük, majd leöntjük a ganázzsal.
Egy órára ismét a hűtőbe tesszük.