XVII torta

A torta a nemíromlehányadik házassági évfordulónkra készült. A Lidl-ben éppen francia hét volt, nagyon megtetszett a fügekészítmény – lekvár ? -, gondoltam, e köré fejlesztek egy tortát. Ha már lekváros jellegű, akkor „dukál” hozzá a csokimáz is, ha már megint nem igazán lehet Bécsbe menni. Hogy izgalmasabb legyen, bevetettem az új kedvencemet, a mandarinolajat is.

Hozzávalók (kb. 17 cm átmérő)

Piskóta

  • 5 tojás
  • 7 dkg finomliszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 dkg őrölt, pörkölt, sótlan amerikai mogyoró
  • 10 dkg cukor

Fügés töltelék

  • 1 kis üveg fügelekvár
  • 4 szem aszalt füge

Csokimáz

  • 10 dkg étcsoki
  • Kb. 1,5 dl habtejszín
  • 4 csepp mandarinolaj

Elkészítés

Piskóta

A hozzávalókat a hagyományos piskótánál alkalmazott módon összeállítjuk, 17 cm-es karikában, 160 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után három részre vágjuk.
Az alsó lapot alaposan megkenjük a fügelekvárral. A fügét apróra vágjuk, a felét rászórjuk a lekvárra.
Ráhelyezzük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a füge másik felével.
A harmadik lapot a tetejére helyezzük, a torta oldalával együtt vékonyan lekenjük lekvárral.
Egy éjszakára hűtőbe helyezzük.

Csokimáz

A csokit darabokra törjük, és egy hőálló tálba helyezzük. A tejszínt forrásig melegítjük. Ha már forr, akkor kb. 1dl-t a csokira öntünk, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Ezután fokozatosan addig adjuk hozzá a maradék tejszínt, amíg kellően folyós, de nem túl híg öntetet kapunk. Belekeverjük a mandarinolajat.
Langyosra hűtjük, majd rácson ráöntjük a tortára, úgy, hogy azt teljesen bevonja.
Fügével, amerikai mogyoróval, kandírozott citrushéjjal díszítjük.