Flódnivariáció-torta
Ezzel a tortával jutottam be a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny 2017-es döntőjébe.
A kihívás az volt, hogy a Flódni rétegeit hogyan lehet átkonvertálni egy torta alkotóelemeivé. Így került dió a piskótába, a habos részbe szilva, készült egy mákzselé-betét, a tetejére pedig almazselét tettem.
Hozzávalók (12 szelet)
Mákzselé
- 10 dkg mák
- 5 dkg nyírfacukor
- 1 dl víz
- vanília-kivonat
- 2 lap zselatin
Szilvapép
- 20 dkg hozzáadott cukrot nem tartalmazó aszaltszilva
- 1 dl száraz vörösbor
- víz
- 3 szem szegfűszeg
- 1 kis darab fahéj
Piskótalap
- 2 tojás
- 3,5 dkg nyírfacukor
- 2 dkg darált dió
- 2 dkg mandulaliszt
Szilva mousse
- 3 db tojássárga
- 0,7 dl habtejszín (30%)
- 3 dl habtejszín (30%)
- 4 dkg nyírfacukor
- 1,5 lap zselatin
- 0,3 dl meleg víz
- 10 dkg szilvapép
Almazselé
- 23 dkg kimagozott meghámozott, felkockázott savanykás alma
- fahéj
- 1,5 dkg nyírfacukor
- 2 lap zselatin
Elkészítés
Mákzselé
A nyírfacukrot a vízben felforraljuk, majd belekeverjük a hideg vízben feláztatott zselét. A folyadékot a mákra öntjük, belekeverjük a vaníliakivonatot. A keveréket 16 cm-es tortakarikába egyengetjük, pár órára hűtőbe tesszük.
Szilvapép
A szilvát beáztatjuk a vörösborba. Három nap elteltével a fűszerekkel és a vízzel addig főzzük, amíg pépes állagú nem lesz. A fahéjat, szegfűszeget kivesszük, botmixerrel pürésítjük.
Piskótalap
A hagyományos piskótához hasonlóan 20 cm-es karikában, 160 fokon sütjük, kb. 12 percet. Kihűlés után visszahelyezzük a karikába.
(A piskótasütésről remek „step-by-step” videó található itt.)
Szilva mousse
A 0,7 dl habtejszínt felforraljuk, majd elkeverjük a tojássárgákkal. Hozzáadjuk a szilvapépet. A zselatint a vízben feloldjuk, a keverékhez adjuk. A 3 dl habtejszínből és a nyírfacukorból kemény habot verünk. Óvatosan összekeverjük a két részt.
A massza egy részét a piskótára egyengetjük, ráteszük a mákzselét, majd a hab többi részét.
Pár órára hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.
Almazselé
Az almából, a nyírfacukorból és a fahéjból kompótot főzünk annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha kész, botmixerrel pürésítjük, átszűrjük, majd hozzáadjuk a beáztatott zselatinlapot. Kihűtjük, majd óvatosan a torta tetejére öntjük. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.