Flódnivariáció-torta

Ezzel a tortával jutottam be a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny 2017-es döntőjébe.
A kihívás az volt, hogy a Flódni rétegeit hogyan lehet átkonvertálni egy torta alkotóelemeivé. Így került dió a piskótába, a habos részbe szilva, készült egy mákzselé-betét, a tetejére pedig almazselét tettem.

Hozzávalók (12 szelet)

Mákzselé

  • 10 dkg mák
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 1 dl víz
  • vanília-kivonat
  • 2 lap zselatin

Szilvapép

  • 20 dkg hozzáadott cukrot nem tartalmazó aszaltszilva
  • 1 dl száraz vörösbor
  • víz
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 kis darab fahéj

Piskótalap

  • 2 tojás
  • 3,5 dkg nyírfacukor
  • 2 dkg darált dió
  • 2 dkg mandulaliszt

Szilva mousse

  • 3 db tojássárga
  • 0,7 dl habtejszín (30%)
  • 3 dl habtejszín (30%)
  • 4 dkg nyírfacukor
  • 1,5 lap zselatin
  • 0,3 dl meleg víz
  • 10 dkg szilvapép

Almazselé

  • 23 dkg kimagozott meghámozott, felkockázott  savanykás alma
  • fahéj
  • 1,5 dkg nyírfacukor
  • 2 lap zselatin

Elkészítés

Mákzselé

A nyírfacukrot a vízben felforraljuk, majd belekeverjük a hideg vízben feláztatott zselét. A folyadékot a mákra öntjük, belekeverjük a vaníliakivonatot. A keveréket 16 cm-es tortakarikába egyengetjük, pár órára hűtőbe tesszük.

Szilvapép

A szilvát beáztatjuk a vörösborba. Három nap elteltével a fűszerekkel és a vízzel addig főzzük, amíg pépes állagú nem lesz. A fahéjat, szegfűszeget kivesszük, botmixerrel pürésítjük.

Piskótalap

A hagyományos piskótához hasonlóan 20 cm-es karikában, 160 fokon sütjük, kb. 12 percet. Kihűlés után visszahelyezzük a karikába.
(A piskótasütésről remek „step-by-step” videó található itt.)

Szilva mousse

A 0,7 dl habtejszínt felforraljuk, majd elkeverjük a tojássárgákkal. Hozzáadjuk a szilvapépet. A zselatint a vízben feloldjuk, a keverékhez adjuk. A 3 dl habtejszínből és a nyírfacukorból kemény habot verünk. Óvatosan összekeverjük a két részt.
A massza egy részét a piskótára egyengetjük, ráteszük a mákzselét, majd a hab többi részét.
Pár órára hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.

Almazselé

Az almából, a nyírfacukorból és a fahéjból kompótot főzünk annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha kész, botmixerrel pürésítjük, átszűrjük, majd hozzáadjuk a beáztatott zselatinlapot. Kihűtjük, majd óvatosan a torta tetejére öntjük. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.