CMK torta

Vagyis capuccino, mogyoró, karamell. Az ötletet a kisebbik lányom adta, aki a TikTokon talált egy videót, amely alapján, kitartó kevegetést követően pudingállapotú kávékrémhez lehet jutni. Ami pedig pudingállapotú, abból könnyen lehet tejszínes krémet készíteni…

Hozzávalók (kb. 17 cm átmérő)

Piskóta

  • 3 tojás
  • 3,5 dkg finomliszt
  • 1 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2,5 dkg zabpehely-liszt
  • 6 dkg cukor

Mogyorós karamellkrém

  • 5 dkg sótlan, pörkölt, durvára vágott amerika mogyoró
  • 10 dkg kristálycukor
  • 54 ml víz
  • 1 dl 30%-os habtejszín
  • 3 dkg vaj
  • só, bátorság szerint
  • 1 mk vaníliakivonat

Capuccino krém

  • 2 evőkanál instant kávé
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál forró víz
  • 3 dl 30%-os habtejszín
  • 6 gr zselatinpor
  • 3 gr langyos víz
  • fahéj vagy kakaó

Elkészítés

Piskóta

Majdnem úgy kell elkészíteni, mint a hagyományos piskótát. A tojáskomponensek felverése és összeforgatása után a masszát ketté kell venni. Az egyik felébe a fehér-, a másik részbe a kakaóval kevert zabpehely-liszet kell beledolgozni. Mindkettőt beleöntjük a törtaformába, és márványosra összekeverjük.
160 fokon sütjük, kb. 15 percet. Ha kihűlt, kivesszük a karikából és kettévágjuk.

Mogyorós karamellkrém

A karamellkrém Martha Stuart receptje alapján készül. A cukrot és a vizet közepes lángon forralni kezdjük. Időnként megkeverjük. Amikor a cukor felolvad, visszavesszük a hőmérsékletet, és addig főzzük, amíg a szirup világos borostyánszínű nem lesz.
Lehúzzuk a tűzről, óvatosan belekeverjük a tejszínt, majd a vajat, végül a sót és a vaníliakivonatot.
Ha kihűlt, összekevejük az amerikai mogyoróval.

Capuccino krém

A két evőkanál cukrot, az instant kávét és a forró vizet összekeverjük. Kb. húsz percig kevergetjük, amíg világosbarna színű, pudingsűrűségű krémet nem kapunk.
A tejszínből kemény habot verünk, majd összeforgatjuk a kávékrémmel. A zseléport a langyos vízben feloldjuk, majd belekeverjük a tejszínes masszába. Fél órára a hűtőbe tesszük.

A torta összeállítása

A piskóta alsó részére rásimítjuk a karamellkrémet, majd ráhelyezzük a felső részt.
Visszatesszük a tortaformába, és ráöntjük a cappuccino krémet.
A tetejét fahéjjal vagy kakaóval megszórjuk.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.