CMK torta
Vagyis capuccino, mogyoró, karamell. Az ötletet a kisebbik lányom adta, aki a TikTokon talált egy videót, amely alapján, kitartó kevegetést követően pudingállapotú kávékrémhez lehet jutni. Ami pedig pudingállapotú, abból könnyen lehet tejszínes krémet készíteni…
Hozzávalók (kb. 17 cm átmérő)
Piskóta
- 3 tojás
- 3,5 dkg finomliszt
- 1 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2,5 dkg zabpehely-liszt
- 6 dkg cukor
Mogyorós karamellkrém
- 5 dkg sótlan, pörkölt, durvára vágott amerika mogyoró
- 10 dkg kristálycukor
- 54 ml víz
- 1 dl 30%-os habtejszín
- 3 dkg vaj
- só, bátorság szerint
- 1 mk vaníliakivonat
Capuccino krém
- 2 evőkanál instant kávé
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál forró víz
- 3 dl 30%-os habtejszín
- 6 gr zselatinpor
- 3 gr langyos víz
- fahéj vagy kakaó
Elkészítés
Piskóta
Majdnem úgy kell elkészíteni, mint a hagyományos piskótát. A tojáskomponensek felverése és összeforgatása után a masszát ketté kell venni. Az egyik felébe a fehér-, a másik részbe a kakaóval kevert zabpehely-liszet kell beledolgozni. Mindkettőt beleöntjük a törtaformába, és márványosra összekeverjük.
160 fokon sütjük, kb. 15 percet. Ha kihűlt, kivesszük a karikából és kettévágjuk.
Mogyorós karamellkrém
A karamellkrém Martha Stuart receptje alapján készül. A cukrot és a vizet közepes lángon forralni kezdjük. Időnként megkeverjük. Amikor a cukor felolvad, visszavesszük a hőmérsékletet, és addig főzzük, amíg a szirup világos borostyánszínű nem lesz.
Lehúzzuk a tűzről, óvatosan belekeverjük a tejszínt, majd a vajat, végül a sót és a vaníliakivonatot.
Ha kihűlt, összekevejük az amerikai mogyoróval.
Capuccino krém
A két evőkanál cukrot, az instant kávét és a forró vizet összekeverjük. Kb. húsz percig kevergetjük, amíg világosbarna színű, pudingsűrűségű krémet nem kapunk.
A tejszínből kemény habot verünk, majd összeforgatjuk a kávékrémmel. A zseléport a langyos vízben feloldjuk, majd belekeverjük a tejszínes masszába. Fél órára a hűtőbe tesszük.
A torta összeállítása
A piskóta alsó részére rásimítjuk a karamellkrémet, majd ráhelyezzük a felső részt.
Visszatesszük a tortaformába, és ráöntjük a cappuccino krémet.
A tetejét fahéjjal vagy kakaóval megszórjuk.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.