Túrós-baracklekváros isler
Volt itthon egy kis túró, gondoltam kicsit megvariálom vele a hagyományos islert. Meg nyáron főztem pár üveg sárgabarack-lekvárt, így novemberben épp ideje volt már csökkenteni a készletet.
Hozzávalók (kb. 25 darabhoz)
Linzer
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dk porcukor
- 1 db tojás
Töltelék
- 20 dkg túró
- 1 evőkanál tejföl
- 2,5 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tejszín
- Baracklekvár
Csokoládémáz
- 15 dkg étcsokoládé
- 3 dkg kókuszzsír
Elkészítés
Linzer
A lisztet, a vajat és a porcukrot összemérjük, majd robotgéppel morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, és tovább keverjük, amíg össze nem áll. Egy órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és 6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.
A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 160 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Töltelék
A túrót, a tejfölt, a cukrot és a citromhéjat késes robotgépben krémes állagúra összedolgozzuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a túrókrémmel.
A tölteléket fél órára hűtőbe tesszük
Összeállítás
A megdermedt tölteléket habzsákba töltjük, és a linzerkorongok (felének) szélére nyomjuk, úgy, hogy középen maradjon hely a baracklekvárnak:
A középen maradt helyre baracklekvárt kenünk:
A linzerekre ráhelyezzük a másik korongot, majd egy órára hűtőbe tesszük.
Bevonás
A csokoládét a kókuszzsírral felolvasztjuk. Az islereket kivesszük a hűtőből, félig belemártjuk az olvasztott csokoládéba, majd rácsra helyezzük dermedni.