Csupamogyoró torta
Ezzel a tortával értem el harmadik helyezést a 2019-es Arany Majális Auguszt sütisütő versenyén Olyan édességet akartam csinálni, amiben a mogyoró mint alkotóelem minél több formában szerepel.
Hozzávalók (kb. 18 cm átmérő)
Földimogyoró ropogós
- 8 dkg pörkölt, sótlan amerikai mogyoró
- 6 dkg kristálycukor
- 2-3 ek földimogyoró-olaj
- 1 ek kakaóbab-töret
Piskóta
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 6 dkg darált, pörkölt, sótlan törökmogyoró
- 6 dkg mandulaliszt vagy liszt
Nutellás krém
- 25 dkg mascarpone
- 4-5 evőkanál Nutella
- 2 dl habtejszín (30%)
Étcsokoládé ganázs
- 2 dl habtejszín (30%)
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
Földimogyoró ropogós
A kristálycukorból karamellt készítünk. Hozzákeverjük a földimogyorót, majd sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük, és megvárjuk, amíg kihűl. Robotgépbe tesszük, és a mogyoróolajjal ledaráljuk. Kenhető masszát kell kapni. A masszához hozzákeverjük a kakaóbab-töretet, majd kb. fél centiméter vastag lapot nyújtunk belőle. Két darab 12 cm-es karikát szaggatunk, majd betesszük a mélyhűtőbe.
Piskóta
A hozzávalókat a hagyományos piskótánál alkalmazott módon összeállítjuk, 20 cm-es karikában, 160 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után három egyenlő részre vágjuk.
Nutellás krém
A tejszínből kemény habot verünk. A mascarpone-t összekeverjük a nutellával, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Az elkészült krémet fél órára hűtőbe tesszük.
A torta összeállítása
A három rész közül a középső lesz a torta alja. Erre ráhelyezzük az egyik mogyorókarikát, majd megkenjük a krém harmadával. Ezután vesszük a piskóta tetejét, amivel megismételjük a műveletet. Rátesszük az előzőre, majd ráhelyezzük a piskóta alját, úgy, hogy a sima része legyen felül.
A maradék krémmel bekenjük a torta tetejét és az oldalát.
Néhány órára hűtőbe tesszük.
Ha lehűlt, elkészítjük a bevonóganázst.
A csokoládét felkockázzuk, hőálló edénybe tesszük.
A tejszínt felforraljuk, és a csokoládéra öntjük.
Folyamatosan kevergetjük, amíg homogén, folyós krémet kapunk.
Langyosra hűtjük.
A tortát rácsra helyezzük, majd leöntjük a ganázzsal.
Egy órára ismét a hűtőbe tesszük.