Bela Čokolada
Tök jó, ha az embernek vannak olyan barátai, akik mindig gondolnak rá. Ilyen barátom nekem Tejpalkó, akitől tavaly ezt a csokit kaptam Ljubljanából, amikor a hokivébé miatt arra járt éppen. Tavalyelőtt a szülinapomra pedig ezt a Zila tortaformát. Ennyi kedvesség már „tortáért kiált”, íme:
Hozzávalók
Eszközök
- Tizenkét szeletes Zila tortaforma vagy 16 cm átmérőjű tortakarika
Piskóta
- 40 dkg mák
- 20 dkg kristálycukor
- 3 tojás
- 4 dl habtejszín
- 2 evőkanál simaliszt
- 2 evőkanál mandulaliszt
- só
- vaníliakivonat/vaníliaaroma
Krém
- 10 dkg fehércsokoládé
- 3 dl habtejszín
- 1 közepes méretű kezeletlen citrom lereszelt héja és pár csepp leve
Elkészítés
1,5 dl habtejszínt gyöngyözésig melegítek. A fehércsokoládét kockákra töröm, hőálló tálba helyezem. Több részletben hozzáöntöm a felmelegített tejszínt, amíg fel nem olvad. Hozzáadom a citrom lereszelt héját és pár csepp levét. Néhány órára hűtőbe teszem.
A mákot összekeverem a cukorral. A tojásokat habosra verem, majd hozzáadom a 4 dl tejszínt. Még három percig járatom a turmixgépet. Összekeverem a cukrozott mákkal, majd a kétféle liszttel. Csipetnyi sót és egy löttyintésnyi vaníliakivonatot/aromát adok hozzá. A Zila formába vagy a tortakarikába teszem, majd 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt tűpróbáig sütöm.
Felverek 1,5 dl tejszínhabot. A hűtőből kivett fehércsokoládé-krémet egy kicsit fellazítom, majd óvatosan összeforgatom a tejszínhabbal. Felhasználásig visszateszem a hűtőbe.
A tésztát hagyom teljesen kihűlni. Ha Zila tortaformát használok, a habbal feltöltöm a mélyedéseket. Tortakarika esetén kettévágom a piskótát, az alsó részre krémet teszek, ráhelyezem a tetejét, majd a maradék habbal körbekenem a süteményt.