Mézeskalácsos csokimousse torta
Közeledik a karesz, „muszáj” előrukkolni valami szezonális recepttel. Legyen ez most egy némileg „ráncfelvarrt” csokimousse torta, ahol az innovációt a rendszerintegráció adja. A szokásos piskóta mézeskalácsra lett cserélve – ehhez a StreetKitchen azonnal puha mézeskalácsát vettem alapul. A mousse-t pedig Farkas Vilmos Lindt desszertje ihlette.
Hozzávalók
Mézeskalács lap
- 30 dkg finomliszt
- 8 dkg méz
- 10 dkg barnacukor
- 10 dkg vaj
- Fél narancs reszelt héja
- 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tojás
Mousse
- 16 dkg étcsoki
- 4 dkg cukor
- 1,6 dkg víz
- 2 dl habtejszín
- 1 mk habfixáló
- 3 tojás fehérjéje
- Fél narancs reszelt héja
- Fél mk mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítés
Mézeskalács lap
A mézet és a fűszerkeveréket forrásig melegítjük. Hozzáadjuk a vajat, majd addig kevergetjük, amíg fel nem olvad. Belereszeljük a fél narancs héját.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával.
A tojást a cukorral habosra verjük.
A három komponenst tésztává integráljuk, majd zárható dobozba tesszük, és egy éjszakát pihentetjük a hűtőben.
Ha a tészta kipihente magát, akkor egy centiméter vastagra nyújtjuk, és kb. 18 centiméteres karikát szaggatunk belőle. (A maradék tésztából „hagyományos” mézeskalácsot készítünk.)
Előmelegített sütőben, 170 fokon 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Mousse
A tejszínhabból és a -fixálóból kemény habot verünk.
A tojásfehérjéket felverjük, amíg kemény, de nem törős habot kapunk.
A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk, azt hozzáadjuk a fehérjehabhoz, majd kihűlésig verjük. Belereszeljük a fél narancs héját.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Ha felolvadt, hozzákeverjük a fűszerkeveréket.
A tejszín- és a tojáshab harmadát egy edénybe mérjük. Hozzáöntjük az olvasztott csokit, majd habverő segítségével, gyors mozdulatokkal összekeverjük a masszát. (Nem baj, ha lekeverjük a habot, viszont fontos, hogy homogén krémet kapjunk.)
Egy lapáttal óvatosan, felváltva hozzákeverjük a tejszín- és a tojáshab maradékát, majd a kész mousse-t szilikonformába simítjuk. Ráhelyezzük a mézeskalács-lapot.
Egy éjszakára mélyhűtőbe helyezzük, hogy jól kifagyjon.
Ha teljesen átfagyott, óvatosan levesszük a formát, majd néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a torta kiolvadjon. Fehércsokival, mézeskaláccsal és mézeskalács-morzsával díszítjük.