Keleti napsütés
Ezt a tortát a Herczegprímás utcai Damniczkiben (vagy már akkor Espressoul???) tavaly nyáron fogyasztott pisztáciás mousse desszert ihlette. Amikor ettem, arra gondoltam, hogy a pisztácia keleti süteményekre jellemző összetevő, milyen jó lenne kitalálni valamit, amiben ezen kívül rózsavíz és kardamom is van. Ez lett a végeredmény…
Hozzávalók (kb. 18 cm átmérő)
Pisztácia ropogós
- 6 dkg hántolt, sótlan pisztácia
- 5 dkg cukor
- 3 evőkanál pisztáciaolaj vagy étolaj
- 1 dkg ostyatöret
Piskótalap
- 2 tojás
- 4 dkg cukor
- 2 dkg darált, pörkölt, sótlan pisztácia
- 2 dkg mandulaliszt vagy liszt
Kardamomos fehércsokoládé mousse
- 2 dl habtejszín (30%)
- 16 dkg fehércsokoládé
- 3 tojásfehérje
- 4 dkg cukor
- 1,6 dkg víz
- 1 csapott mokkáskanál őrölt kardamom
- Pár csepp limelé
Rózsavizes narancszselé
- 1 db nagyobb, édes narancs kifacsart leve (esetleg pici cukor)
- 0,5 dl víz
- 2 teáskanál rózsavíz
- 2 db lapzselé
Elkészítés
Pisztácia ropogós
A pisztáciát egészben kissé megpörköljük. A cukorból karamellt készítünk, majd beleforgatjuk a pisztáciát. Robotgépen ledaráljuk, majd a pisztáciaolajjal elkeverjük, hogy pépes masszát kapjunk. Belekeverjük az ostyatöretet.
Piskótalap
A hozzávalókat a hagyományos piskótánál alkalmazott módon összeállítjuk, 20 cm-es karikában, 160 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után visszahelyezzük a karikába.
Kardamomos fehércsokoládé mousse
A habtejszínből a kardamom felével kemény habot verünk.
A tojásfehérjét a kardamom másik felével felverjük.
A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk.
A cukorszirupot folyamatos keverés közben a tojásfehérjéhez csorgatjuk, majd kihűlésig verjük.
A fehércsokoládét felolvasztjuk.
A tejszínhab harmadát gyors mozdulatokkal elkeverjük az olvasztott fehércsokoládéval, majd felváltva hozzáadjuk a maradék habot, illetve a tojásfehérjét.
Végezetül belekeverjük a limelevet.
A karikába helyezett piskótára rásimítjuk a pisztáciaropogóst, majd ráegyengetjük a fehércsokoládé mousse-t.
Egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük.
Rózsavizes narancszselé
A narancslevet összekeverjük a vízzel és a rózsavízzel, majd lassú tűzön, óvatosan felmelegítjük.
A zselatinlapokat beáztatjuk, majd elkeverjük a felmelegített narancslében.
Kihűtjük, majd óvatosan a mélyhűtőből kivett torta tetejére öntjük.
A megzselézett tortát a hűtőbe helyezzük.
Ha a zselé megdermedt, lehúzzuk a tortáról a karikát, majd visszatesszük a hűtőbe további felengedésre.