XVII torta
A torta a nemíromlehányadik házassági évfordulónkra készült. A Lidl-ben éppen francia hét volt, nagyon megtetszett a fügekészítmény – lekvár ? -, gondoltam, e köré fejlesztek egy tortát. Ha már lekváros jellegű, akkor „dukál” hozzá a csokimáz is, ha már megint nem igazán lehet Bécsbe menni. Hogy izgalmasabb legyen, bevetettem az új kedvencemet, a mandarinolajat is.
Hozzávalók (kb. 17 cm átmérő)
Piskóta
- 5 tojás
- 7 dkg finomliszt
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3 dkg őrölt, pörkölt, sótlan amerikai mogyoró
- 10 dkg cukor
Fügés töltelék
- 1 kis üveg fügelekvár
- 4 szem aszalt füge
Csokimáz
- 10 dkg étcsoki
- Kb. 1,5 dl habtejszín
- 4 csepp mandarinolaj
Elkészítés
Piskóta
A hozzávalókat a hagyományos piskótánál alkalmazott módon összeállítjuk, 17 cm-es karikában, 160 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után három részre vágjuk.
Az alsó lapot alaposan megkenjük a fügelekvárral. A fügét apróra vágjuk, a felét rászórjuk a lekvárra.
Ráhelyezzük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a füge másik felével.
A harmadik lapot a tetejére helyezzük, a torta oldalával együtt vékonyan lekenjük lekvárral.
Egy éjszakára hűtőbe helyezzük.
Csokimáz
A csokit darabokra törjük, és egy hőálló tálba helyezzük. A tejszínt forrásig melegítjük. Ha már forr, akkor kb. 1dl-t a csokira öntünk, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Ezután fokozatosan addig adjuk hozzá a maradék tejszínt, amíg kellően folyós, de nem túl híg öntetet kapunk. Belekeverjük a mandarinolajat.
Langyosra hűtjük, majd rácson ráöntjük a tortára, úgy, hogy azt teljesen bevonja.
Fügével, amerikai mogyoróval, kandírozott citrushéjjal díszítjük.